top of page
Search
  • chovancova34

Online poradňa: Logopédia



Logopédia bola témou našej poslednej poradne. Na vaše otázky napríklad o NKS alebo testoch školskej zrelosti odpovedala naša logopedička Janka Kišová. V prípade, pokiaľ máte aj naďalej dodatočné otázky, kontaktujte Janku na kisova@cvizilina.sk, alebo 0915 153 999.


Otázka č.1: Synček bude mať dva roky, skúša opakovať slová, má aj svoju hatlaninu. Zdá sa byť z našich detí najviac komunikatívny na daný vek. Pri páde si zlomil predné dva zúbky a často vidím, že pri rozprávaní mu jazyk ide dosť výrazne dopredu. Mám očakávať problémy s vyslovovaním niektorých hlások, kedže zuby nevytvárajú prirodzenú bariéru?


Dobrý deň,

áno, jedná sa najmä o sýkavky, problém mu môžu robiť aj hlaáky L a R, s logopedickou starostlivosťou by som začala skôr, išla by som syna ukázať logopedičke už okolo 3,5 roka, aby mi ukázala, ako predíst prípadným problémom s výslovnosťou.


Otázka č.2: Pekný deň prosím vás kedy treba ísť s dieťaťom do Cspp? Malá pôjde budúci rok do školy,kedy treba ísť na testy školskej zrelosti?


Dobrý deň,

Na testy školskej zrelosti je najvhodnejšie sa prihlásiť od januára do konca marca budúceho kalendárneho roka.


Otázka č.3: Dobrý deň, chcela by som sa opýtať aky je rozdiel medzi diagnózou OVR a NKS?


Dobrý deň,

pri oneskorenom vývine reči ide o neskoršie dosahovanie vývinových medzníkov (napr. dieťa neskôr začne hovoriť prvé slová, tvoriť vety...), dieťa zaostáva voči typickému vývinu. O OVR uvažujeme približne do konca 3. roka. NVR - narušený vývin reči sa prejavuje patológiou, čiže narušenou schopnosťou rozumieť hovorenej reči a/alebo vyjadrovať sa rečou v porovnaní s rovesníkmi. Pri OVR predpokladáme, že dieťa časom dobehne všetky vývinové medzníky a nebude sa líšiť od rovesníkov, pri NVR je problém s úplnou nápravou komunikačných schopností.




Otázka č.4: Dobrý deň, aký očný kontakt majú deti s NKS? Majú ho slabý alebo ako normálne deti?




Dobrý deň,

NKS a očný kontakt nemá vzájomnú spojitosť, to, či dieťa má očný kontakt závisí od viacero faktorov, môže ísť o nízku mieru porozumenia hovorenej reči, určité povahové črty dieťaťa ako samotárstvo, hanblivosť... Veľa závisí od typu NKS.



676 views2 comments
bottom of page